Alçıpan Tavan; Tasarımcılar en cüretkar tavan tasarım projelerini hayata geçirmek için Alçıpan kullanıyor. Alçıpan tavanların montajı teknolojisi ile, karmaşık dekor elemanları ile çalışmanıza izin veren merkezi bir düz yüzey oluşturmak gerekir. Aynı zamanda tasarım, özel dayanıklılık ve güvenilirlik açısından farklılık gösterir.
Tavan Sabitleme
Asma Alçıpan tavanın kurulum teknolojisine göre, yapılacak ilk şey işaretlemektir:
Böylece, tavan seviyesinin bir özelliği haline gelecek olan duvarlara mükemmel bir şekilde yatay bir çizgi uygulanır. En kabul edilebilir seviye uzunluğu bir buçuk ila iki metredir, görüntüleme penceresinde dört şerit olmalıdır – ikisi hava kabarcığının bir tarafında ve ikisi diğer tarafında. Alet için bu gereksinimlere tabi olarak, markalama doğruluğu garanti edilir.
Çizgi çizildiğinde, sonu başlangıcına yakınsamalı, en ufak kaymasına izin verilmemelidir. Bina seviyesini kullanarak odanın köşesinde işaretlerken, hidrolik seviye ile çalışma kurallarına uymalısınız. Bunu yapmak için, bitişik duvarlara işaretler uygulandığında, seviye hem bu duvarların yüzeyine hem de ara parçasının köşelerine yerleştirilmelidir.
Tavan seviyesinin yüksek kalitede işaretlenmesini sağlamak için en uygun çözüm bir lazer seviyesi kullanmak olacaktır.
Tavanın yatay seviyesinin oluşturulmasını tamamladıktan sonraki adım, doğrudan askılar için bağlantı noktaları ile tavanı işaretlemektir. Sonuç olarak, tavanda 600 x 600 mm hücre boyutlarına sahip bir ızgara görünmelidir. Çoğu zaman, odanın kenarlarında, hücrenin boyutları belirtilen 600 mm’ye karşılık gelmez, bu durumda boyutları küçültülmeli ve karşı taraflara göre simetrik hale getirilmelidir.
Alçıpan Sabitlemek İçin Profillerin Montajı
Alçıpan tavanın montajındaki sonraki adım, odanın tüm çevresinin kılavuz profillerle (PN) kaplanmasını içerir. Böyle bir profilin boyutu 2,7 x 2,7 cm’dir, elbette bu işlemin kendine has özellikleri vardır:
- Duvarla birleştiği yerlerde profil ayrıca yapıştırılır. Bunu yapmak için, örneğin sızdırmazlık bandı kullanılır.
- Kılavuz profilinin standart uzunluğu üç metredir. Bu tür uzun elemanların duvarla en az dört temas noktasında sabitlenmesi gerekir.
- Kılavuz profili, rondelaya benzeyen mantar şeklinde bir kapağa sahip dübel çivilerle tutturulmuştur. Bu tür bir sabitlemenin, profilin duvarla daha iyi temasını sağlaması nedeniyle, bu bağlantı güvenilirliği ve dayanıklılığı ile ayırt edilecektir.
- Dübel çivileri takarken, geleneksel yöntemi izlemelisiniz – önce dübel vidalanır ve ardından içine bir vida takılır.
- Kılavuz profilleri monte ederken, boşlukların varlığı kategorik olarak kabul edilemez.
U Şeklindeki Süspansiyonların Montajı
U şeklindeki süspansiyonların montajı, taslak tavandaki önceden planlanmış işaretlere göre gerçekleştirilir. Bu durumda, aralık 70-100 cm arasında olmalı ve duvardan karşı duvarlardaki süspansiyona olan mesafe aynı olmalıdır.
Askıları sabitlemek için dikey tutturucular için dübel kullanmayın. Plastik dübel ve vida kullanılması tavsiye edilir. Askı tavan betondan yapılmışsa, ağır yapılar için tasarlanmış metal dübeller en iyi çözüm olacaktır. Ancak dikkatli olmalısınız, çünkü çerçeve dübelleri de metaldir, ancak bu amaç için tamamen uygun değildir.
Kılavuz profillerin birleşim yerlerinde, derzin her iki tarafına U şeklinde askılar takılmalıdır.
Alçıpan Çerçevesini Tavana Sabitlemek İçin Elemanlar
U şeklindeki profillerin sabitlenmesi işleminin sonunda bir sonraki adım, tavan profillerinin (PP) montajıdır. Parametreleri – 5,6 x 2,7 cm, bazen 6 x 2,7 cm boyutlarındadır.
Alçıpan Tavan; Tavan Profillerinin Montajı
Tavan profillerini takarken yapılacak ilk şey uzun profilleri tavana duvardan duvara sabitlemektir. Ardından aralarına kısa enine profiller yerleştirin. Bu durumda, özel bir bağlantı elemanı kullanılarak çapraz bağlantılar yapılır.
PP duvardan monte edilir ve kılavuz profillere yerleştirilir. Daha sonra tavan profillerinin konumunun yatay seviyesini gösterirler (bu amaç için bir seviye kullanılır) ve daha sonra U şeklindeki süspansiyona çift taraflı bir bağlantı ile sabitlenir. Aynı zamanda, böyle bir bağlantı için metalden metale vidalar (kendinden kılavuzlu vidalar) kullanılır.
Öneri! Alçıpan tavanların montajına ilişkin kurallara uymak için, PP’nin montajı, yürütülen tüm işler boyunca bir seviye kullanılarak kontrol edilmelidir.
Alçıpan Tavan; Alçıpanın Çerçeveye Sabitlenmesi
Uzun kılavuz profillere çapraz olarak sağlam Alçıpan levha (Alçıpan) yapıştırılır.
Levhalar profilin orta kısmına bağlanır. Profile yüksek kaliteli kurulumu için bir ortakla çalışmanız önerilir. Levhaları profile tutturmak için kendinden kılavuzlu vidalar kullanılırken, vida Alçıpan levhada yaklaşık iki veya üç milimetre hafifçe “gömülüdür”. Vidalar arasındaki mesafe yaklaşık 250-300 mm ve Alçıpanın köşelerinden – 30-40 mm olmalıdır.
Ek olarak, vidalar Alçıpanın kenarından 10-15 mm’den daha yakın olmayacak şekilde sabitlenmelidir. Kendinden kılavuzlu vidaları vidalarken, levhanın kenarını kırmamaya son derece dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte, yine de böyle bir sıkıntı olursa, vidayı çıkarmak ve talaş noktasından 30-40 mm mesafede yenisini vidalamak gerekir.
Tavana alçıpan levhalar takarken, aşağıdaki nüansları hatırlamanız gerekir:
- Alçıpan levhaları takarken, odanın köşelerinde dar bir profil olduğunu ve bunun kurulum sürecini zorlaştırabileceğini unutmayın;
- Alçıpan tavanın güzel estetik görünümü için basit bir kurala uymalısınız: daha az kenar – daha güzel bir görünüm;
- Kendinden kılavuzlu vidaları vidalama sürecinde, tüm bağlantı noktalarında aynı “boğulma” derinliğine uymalısınız. Böyle bir doğruluk daha sonra işe yarayacak, boyama işi aşamasında, en yüksek kalitede gerçekleştirilmelerini sağlayacak;
Levhaların birleşim yerlerindeki yükseklik farklılıkları gibi hoş olmayan durumlardan kaçınmak için en iyi seçenek, bir üreticinin ürünlerini (örneğin, Knauf) kullanmak olacaktır.
Alçıpan Tavan; Alçıpan Kesim Teknolojisi Ve Boyama İşleri
- Alçıpan levhaların işaretlenmesi için, her türlü kirleticiden iyice temizlenmesi gereken bir alüminyum kural kullanılır. Böyle bir alet yoksa düz ray kullanabilirsiniz.
- Levha üzerine işaretleme yapılır, üzerine Alçıpan kesilir.
- Ardından, kurala (veya raya) göre 2-4 mm derinliğinde bir kesi yapılır. Bunu yapmak için, hattın düz olması ve kesintiye uğramaması için keskin bir inşaat bıçağı kullanın.
- Bundan sonra masanın kenarına bir levha alçı levha yerleştirilir ve dikkatli ama emin bir hareket yardımı ile kırılır. Düzgün yapılmış bir kesi ile Alçıpan levha eşit olarak kırılacaktır.
Alçıpan tavanı boyamak için en iyi çözüm bir rulo kullanmak olacaktır, bu boya tasarrufu sağlayacak ve tek tip bir kaplama oluşturmanıza izin verecektir.
Asma Alçıpan tavan oluşturma teknolojisi için yukarıdaki kurallar, kendi başınıza yüksek kaliteli kurulum yapmanıza izin verecektir. Ancak bu, ancak tüm talimatlara ve tavsiyelere sıkı sıkıya uyulması halinde gerçekleştirilebilir. Aksi takdirde, yeniden yapılması gereken bir eğri ve güvenilmez tavan yapma riskiniz vardır.
En iyisi siz bu işi bize bırakın. Tüm adımları doğru yaparak size sağlam bir Alçıpan taban yapalım. SMY Tasarım hayatı kolaylaştırır!